Nieuwsbrief Voorall Special Hagenaars met een onzichtbare beperking

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

0 not every disability visable

Niet zichtbare beperkingen beter in beeld

Voorall behartigt de collectieve belangen voor mensen met een beperking of chronische ziekte. In de praktijk blijkt het accent te liggen op mensen met een fysieke beperking, in het bijzonder mensen die rolstoelgebonden zijn. Daarnaast is ook de groep mensen met een visuele beperking bij Voorall goed in beeld. Minder aandacht gaat er naar mensen met een onzichtbare beperking. Dat willen we veranderen. In dit themanummer van 'Voorall{e} Hagenaars' gaan wij in op onzichtbare beperkingen. Daarbij kun je denken aan niet-aangeboren hersenletsel (NAH), lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en autisme (ASS). Maar er zijn uiteraard nog veel meer typen aandoeningen die niet zichtbaar zijn.


0 Foto tentoonstelling

I-m-perfekt

I-m-perfekt. Dat kan je lezen als Imperfect, niet perfect. Maar ook als I am perfect, ik ben perfect. Een woordgrapje van kunstenaar Jan Anoniem voor zijn nieuwe tentoonstelling waar iedereen kan ervaren hoe het is om een beperking te hebben, onzichtbaar en zichtbaar. Van zondag 8 september tm dinsdag 1 oktober in Pulchri, Lange Voorhout 15. Op maandagen is Pulchri gesloten.
Filmverteller Frank Jan Kat maakte er een mooi filmpje over. Bekijk het via deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=lJ31HbN5c7s&feature=youtu.be

De feestelijke opening van de tentoonstelling is zaterdag 7 september om 17.00 uur. En we zijn allemaal uitgenodigd! Pulchri is rolstoel toegankelijk. En Jan houdt rekening met veel aandoeningen. Stilte, bij de opening wordt niet gesproken. Weinig prikkels, Braille beschrijving, tekst op een scherm. Je mag zijn werk ook aanraken, voelen. Geweldig.

Jan Anoniem
Wie is die Jan Anoniem eigenlijk? Is dat zijn echte naam?

Lees meer >


0 water

Ziek, zij? Ongelofelijk!

Geel jasje, grijze broek, afro haar, keurig opgemaakt. Tegenover mij zit Jeanine Viera. Elegant, tot in de puntjes verzorgd, geniet van het leven. Dat straalt Jeanine uit.

‘Ja, zeven jaar geleden klopte dat ook. Toen was er nog niets met mij aan de hand. Mijn leven was fijn en ik genoot ervan. Opeens kreeg ik rare aanvallen. Een soort kramp in mijn longen, erg pijnlijk. De huisarts dacht aan astma, maar de medicijnen die ik daarvoor kreeg hielpen niet. Sterker nog, de krampen werden almaar erger. Ik kreeg meer kwalen. Bij een aanval werden mijn spieren slap. Als ik op de fiets zat, moest ik aan de kant van de weg gaan staan, omdat ik benauwd wordt van uitlaatgassen.

Twee seconden
Mijn huisarts snapte er niets van en stuurde mij door naar het LUMC. Daar deden ze allerlei onderzoeken. Ik kreeg een kap over mijn neus en mond, waardoor ze geuren naar binnen spoten. Uit dat onderzoek bleek dat ik hypergevoelig ben voor bepaalde chemische stoffen. Ik reageer het meest op sigarettenrook, parfum en uitlaatgassen. Op een slechte dag kan ik binnen twee seconden niets meer en hap ik naar adem.'

Lees meer>


0 Kees

Het Taboe moet eraf

Er zijn meer auditieve beperkingen dan doof en slechthorend. Je kunt daar goed mee leven, maar het taboe moet er wel eerst af. En waarom zou een gehoorapparaat niet ‘design’ kunnen zijn? Een gesprek met Kees Twilt.

Bij auditieve beperking dacht ik altijd alleen aan doof en slechthorend. Kees Twilt helpt me echter meteen uit de droom. Je kunt Ménière hebben, met duizelingen en last van je evenwicht. Of tinnitus, een constante ruis, piep of brom in je oor. Of hyperacusis, je bent dan overgevoelig voor geluid en kan normale omgevingsgeluiden slecht verdragen. En zo is er nog wel het een en ander. Kortom, achter deze term gaat een scala aan beperkingen schuil, die allemaal te maken hebben met het gehoor.
Kees is ‘gewoon’ slechthorend, al vanaf zijn geboorte.

Lees meer>


0 LOGO Platform VG Haaglanden

Platform VG Haaglanden
Belangenbehartiging voor mensen met een
verstandelijke beperking en hun verwanten

Soms lastig als ze het niet aan je zien
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) herken je niet meteen. Toch komen we ze regelmatig tegen. In winkels, bij loketten of in de spreekkamer bij de dokter. Ze maken net als ieder ander gebruik van maatschappelijke diensten en voorzieningen. Ze zijn onze buren, leerlingen, collega’s, (mede)patiënten. Aan de buitenkant is er niets aan ze te zien. Ze worden daardoor vaak niet (h)erkend. Wat ook niet erg helpt, is dat ze soms expert zijn in het verbergen van hun beperking.

In Nederland wonen tussen de 1,8 en 2,5 miljoen mensen die aan alle kenmerken van een licht verstandelijke beperking voldoen. Wanneer strikt gekeken wordt naar de formele criteria, zijn er twee kenmerken. Iemand moet een IQ van tussen de 55 en 70 hebben én er moet sprake zijn van een beperking in het sociaal aanpassingsvermogen. Het IQ-criterium is echter niet het belangrijkste. Andere kenmerken van een licht verstandelijke beperking zijn veel bepalender voor iemands dagelijks leven.
Dat je moeite hebt met het verwerken van informatie bijvoorbeeld. Of dat je moeite hebt met het onthouden van dingen. Dat je minder snel en anders denkt. Dat je je kortom niet zo goed kunt aanpassen aan de eisen van je omgeving.

Overschat en overvraagd
Als een beperking niet zichtbaar is, wordt hij vaak niet herkend en erkend, zo eenvoudig ligt dat.

Lees meer>


0 onzichtbare beperking

Links met meer informatie

https://www.unieksporten.nl/actueel/nieuws/8362/wat-zeg-je-wel-en-niet-als-je-een-onzichtbare-handicap-hebt

https://onzichtbaarziek.nl/

https://handicap.nl/jezietmaardehelft/

https://handicap.nl/verhaal/vijf-beperkingen-die-je-niet-ziet/

https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/niet-zichtbare-gevolgen/hoe-uiten-onzichtbare-gevolgen-zich

https://www.possibilities2life.nl/handicap-zichtbaar-vs-onzichtbaar/


 
 

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt acht keer per jaar. .

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl 
www.voorall.nl www.facebook.com/voorall www.twitter.com/voorall


picture

 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden
Powered by AcyMailing