Nieuwsbrief Voorall nummer 6 2021

bekijk de nieuwsbrief online
 
Facebook Twitter Linkedin

De nieuwsbrief van Voorall

 
Voorall{e} Hagenaars, de nieuwsbrief van Voorall
 
   
 

0 Foto overhandiging Voorall Advies Geleidelijnen

Wethouder ontvangt Voorall advies: Blindegeleidelijnen in Den Haag kunnen beter
Geleidelijnen. Voor ruim 34.000 Hagenaars die niet of zeer slecht kunnen zien, een onmisbaar hulpmiddel om zich door de stad te verplaatsen. Voorall deed onderzoek naar de kwaliteit van blindegeleidelijnen in Den Haag. De uitkomsten zijn gebundeld in een adviesrapport. Wethouder Bredemeijer van Onderwijs, Sport en Buitenruimte ontving begin juli het advies uit handen van Leo Dijk, zelf blind en dagelijks gebruiker van blindegeleidelijnen om zich te oriënteren. Dijk: ‘Een geleidelijn is voor mij een gids naar de wereld en geeft een stuk vertrouwen om goed de weg te kunnen vinden. Daarom is het ook belangrijk dat er geen fietsen of andere obstakels op staan. Dus: houd de lijn vrij!’

Lees meer >


0 Doe mee

Help jij mee?
Voorall en de gemeente Den Haag werken aan een samenleving waar iedereen mee kan doen. Maar dat kunnen wij niet zonder jou! 

Zorgeloos genieten van een drankje op het strand omdat het openbaar vervoer en de strandtent toegankelijk zijn? Met de nieuwste technische snufjes goed onderwijs kunnen volgen? En aansluitend een baan vinden? Of merk je juist dat het allemaal niet zo makkelijk gaat als jeeen beperking hebt?
Op welke terreinen kan dit beter en misschien nog wel belangrijker: hoe kunnen we mensen met een beperking vrij en blij laten zijn in hun eigen stad? Vanaf nu kan jij dat meebepalen en heb jij invloed… Hiervoor is deVNG-monitorontwikkeld!

Lees meer>


0 Parkrecreatie

Onbeperkt genieten van de Haagse parken: Heb jij je al opgegeven?
Den Haag heeft veel landgoederen en parken, zoals het Haagse Bos, Marlot, Clingendael, Ockenburgh, Westduinpark en het Zuiderpark. Verblijven in het groen vermindert stress en verkleint de kans op ziektes. Een bezoek aan de natuur leidt tot een vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid. Ook zorgt het voor een toename aan positieve gevoelens en energie. Bovendien nodigt de natuur uit tot bewegen en tot onderzoeken van wat er groeit, bloeit en leeft.

Natuurlijk gaan Hagenaars met een beperking daarom ook graag buiten op pad. Om al het moois van de Haagse parken te kunnen beleven, organiseert Voorall, voor Hagenaars met een beperking, deze zomer in samenwerking met de Voorall Academie, diverse inclusieve en toegankelijke activiteiten. Mensen met een beperking kunnen hier gratis aan mee doen. Aanmelden kan via info@voorall.nl of 070- 365 52 88.

Kijk hier voor de activiteitenkalender.


0 CID

Central Innovation District, ook voor mensen met een beperking?
Opnieuw heeft Voorall bij de commissie Ruimte aandacht moeten vragen voor de integrale toegankelijkheid bij het Central Innovation district. Dit gebied tussen de stations Den Haag Centraal, Holland Spoor en Laan van Nieuw Oost Indië wordt heringericht en met elkaar verbonden, waarbij onder andere ruim 20.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Voorall is erg teleurgesteld dat uit niets blijkt dat het college van B&W de ambitie heeft om het Central Innovation District een inclusief gebied te laten zijn.

Lees meer>


0 de einder

Het vreemdste eindexamenjaar ooit
Drie leerlingen van een Haagse praktijkschool vertellen hoe dat is: eindexamen doen in coronatijd.

Middenin de Haagse achterstandswijk Transvaal staat praktijkschool De Einder. Het is een middelbare school voor praktisch lerende kinderen. Leerlingen kunnen uitstromen in de sectoren techniek/ bouw, verkoop & retail, dienstverlening en zorg, of horeca.
Het is een school waar veel aandacht wordt besteed aan een veilig klimaat voor de leerlingen en het bevorderen van sociale vaardigheden.
Zo’n school waar, als de leerlingen tijdens de lockdown hun afgesproken huiswerk ‘vergaten’ op te halen, meester het wel even op de fiets langs kwam brengen; om ze maar bij de les te houden.

In onderstaand stuk komen drie leerlingen van het eindexamenjaar aan het woord. Britney Kouma, Ranjay Sitaram en Valentina Tereeva. Als ze slagen, staan ze op de drempel van een nieuwe fase in hun bestaan. Hoe hebben ze de lockdown ervaren? Wat vonden ze van het leren onder moeilijke omstandigheden? Maar ook: wat zijn hun ambities voor de toekomst?

Lees meer>


0 logo platform vg

Nu ook een papieren versie van brochure 18-/18+ beschikbaar
Enige tijd geleden hebben Voorall en Platform VG Haaglanden het eerste exemplaar van de brochure 18-/18+ aan wethouder Kavita Parbhudayal van de gemeente Den Haag overhandigd. De brochure is speciaal geschreven voor jongeren met een licht verstandelijke beperking voor wie er op hun 18de verjaardag veel verandert. 

In de brochure wordt in eenvoudige taal ingegaan op allerlei kwesties. Jongeren die 18 worden, mogen meer en krijgen veel verantwoordelijkheden. Maar ze moeten dan wel een aantal dingen regelen. Als ze daar niet op tijd aan denken, kan dat heel vervelende gevolgen hebben. Zo moeten ze een eigen zorgverzekering afsluiten en jongeren die niet kunnen werken moeten op tijd een Wajong-uitkering aanvragen. In de brochure wordt bij een aantal punten ingegaan op de specifiek Haagse situatie.

Lees meer>


0 blog

Nieuw: Blog The happy handicappy single

Even voorstellen
Hoi, mag ik mij even voorstellen? Ik ben die bijna blinde vrouw, die daarnaast letterlijk moeilijk uit de voeten kan. Dat is, zo vertellen mensen mij, wat het eerste opvalt, als ze mij op straat tegenkomen of in de supermarkt een helpende hand toesteken. Ik woonde tot een paar maanden geleden samen met een zoon in huis. Maar die is uitgevlogen. Als alleenstaande moet ik mij zien te redden. En dat kan. Toch ben ik op zoek naar een maatje. Ik zal je uitleggen waarom. Eerst iets over die handicaps van mij.

Beperkingen
Beperkingen hebben is, daar kan ik kort over zijn, allerminst praktisch. De maatschappij is nog steeds niet drempelvrij, hoewel de digitalisering en de toenemende  toegankelijkheid van openbare gebouwen het voor mij gemakkelijker maakt.

Het uiterlijk
In de winkel voegen vriendelijk ogende oude dames mij wel toe, dat ik dapper ben. Dapper? Waarom eigenlijk?

Lees meer>


0 surf

Surfen met een beperking?! Het kan bij Up Adaptive Sports
Op een zaterdagochtend vorige maand kom ik aan op Scheveningen bij strandtent The Shore. Vandaag gaan 20 mensen met een beperking golfsurfen. Golfsurfen met een beperking? Ja echt waar! Tegenwoordig is echt bijna alles mogelijk in Den Haag! Als ik aan kom lopen, zie ik gelijk een paar rolstoelen en een scootmobiel staan, samen met de mooie strandrolstoelen. De eerste groep ligt dus al in de zee.

Bij de zee aangekomen is de groep makkelijk te vinden aan de hand van de hulpmiddelen en de Up Adaptive Sports vlag, de organisatie die deze sport en dag mogelijk maakt.
Ik zie gelijk een heleboel trotse lachende gezichten van zowel organisatie, vrijwilligers en deelnemers. De golven zijn supermooi voor deze groep en de deelnemers die uit het water komen, kijken moe maar voldaan. Had ik veel jongeren verwacht, kom ik toch bedrogen uit.

Lees meer>


0 Medipoint Rolstoelen RodeKruis DenHaagRijswijkWassenaar

Medipoint: tien rolstoelen voor het Rode Kruis
Een dagelijks probleem op test- en vaccinatielocaties van de GGD is een chronisch tekort aan rolstoelen voor mensen die zelf lastig lopen. Hierdoor zijn mensen soms ook huiverig om zich te laten testen. Daarom was het Rode Kruis afdeling Den Haag Rijswijk Wassenaar hartstikke dankbaar toen Medipoint tien rolstoelen sponsorde. We vroegen aan Susan Veninga, communicatiemedewerker en fondsenwerver van het Rode Kruis, en Wiebe Schippers, relatiemanager van Medipoint, hoe dit zo tot stand kwam.

Lees meer>


0 logo testteam

Voorall TestTeam weer op pad
In deze dagen, nadat er veel versoepelingen zijn ingegaan zou je het bijna vergeten zijn: Het TestTeam van Voorall is er óók nog! Na 10 jaar lang zo’n 10 testen per jaar te hebben ‘gedraaid’, kwam het raderwerk in 2020 piepend tot stilstand. O ja, rond Sinterklaas werden door een uiterst klein gezelschap van twee personen twee parkeergarages ‘op’ Scheveningen getest, maar dan heb je het ook wel gehad. Nu we wellicht wat meer in het post-coronatijdperk zijn aanbeland kan een en ander weer op gang komen, en dat gebeurde dan ook. Dus: de eerste test sinds corona.

Lees meer>


0 wonen

Naar toegankelijk wonen
Jong en oud, met of zonder een beperking, we willen allemaal prettig kunnen wonen in een fijn huis. Maar voor lang niet iedereen is dat vanzelfsprekend. Je kunt bijvoorbeeld niet altijd een geschikte woning vinden. Het aanbod is schaars en de huren zijn hoog. Net als de prijzen van koopwoningen. En als je dan ondanks alles eindelijk een plekje vindt om je te settelen, kan het zomaar zijn dat je pas verworven woonstek niet helemaal voldoet. Zeker met een beperking is die kans reëel. Vaak zijn er dan nog woningaanpassingen nodig. Inclusief de bijbehorende kosten en moeizame Wmo procedures.

Veel woningzoekersleed heeft te maken met de schaarste aan woningen in het algemeen. Er is door allerlei oorzaken gewoon veel te weinig aanbod, met name in de sociale sector. En vind je tenslotte iets, dan is dat vaak onvoldoende bewoonbaar voor ouderen of mensen met een beperking. Zoals hinderlijke trapjes, smalle gangen of ontoegankelijk sanitair. Vooral voor rolstoelgebruikers is het bijna onmogelijk om op eigen kracht een geschikte woning te vinden.

Lees meer in dit document.


0 vacature

Gezocht: Stuwende kracht om de toegankelijkheid van Haagse openbare gebouwen te verbeteren
Sinds 2016 kent Voorall een projectgroep die zich bezighoudt met toegankelijke openbare gebouwen, de TOG. Ervaringsdeskundigen, experts en medewerkers van de gemeente Den Haag werken hier samen aan het verbeteren van de toegankelijkheid van Haagse openbare gebouwen. Dit doen we bijvoorbeeld door advies te geven bij grote nieuwe bouwprojecten, zoals bij Amare of bij gebouwen die recent zijn opgeleverd, zoals de Sportcampus in het Zuiderpark. Ook gaan we in gesprek met beheerders van gebouwen wanneer we signalen krijgen over  ontoegankelijkheid.

Lees meer>


 
   

Colofon

‘Voorall(e) Hagenaars’ is een uitgave van Voorall en verschijnt tien keer per jaar.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.

Redactie: Tillie van Wijk
Eindredactie: Wim Carabain
Vormgeving: MatGlas Ontwerpbureau, Jan Bakker

Contactgegevens:
Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl
www.voorall.nl


picture

 
 
 
   
 
 
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden
Powered by AcyMailing