Voor veel mensen met een beperking, of het nu een lichamelijke of verstandelijke beperking is of anderszins, is theaterbezoek niet vanzelfsprekend. Dat komt omdat de faciliteiten bij de theaters of de gezelschappen gewoon niet aanwezig zijn om hen te ontvangen. Veel theaters brengen daar nu verandering in! Zo ook Het Nationale Theater dat met HNT Onbeperkt voorstellingen toegankelijk maakt in de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 – maar ook op tournee! Martijn Westerop en Eva van der Weerd werken bij HNTonbeperkt, hun devies: ‘Onmogelijk’ bestaat niet.

Martijn en Eva zijn eensgezind enthousiast over hun taak. Waar we het voor doen, is dat een beperking, of die nu zichtbaar is of onzichtbaar, je niet in de weg mag zitten als je naar het toneel wilt. En dat betekent dat er andere voorwaarden nodig zijn om het theaterbezoek mogelijk te maken. Om daarvoor te zorgen, werken ze natuurlijk samen met deskundigen, bijvoorbeeld ‘Stichting Onbeperkt Genieten’ en ‘Komt het zien’, maar het belangrijkste is om de mensen met een beperking zelf erbij te betrekken. En dus luisteren we goed! Waar lopen ze tegenaan, wat voor ideeën hebben ze zelf? De mogelijke oplossingen die we vinden, bespreken we dan weer met hen, en zij komen dan vaak met dingen waar wij weer niet aan gedacht hebben. We streven ernaar om van ieder theaterbezoek een feestje te maken en daar zijn we heel goed in.

Die wil om iets te doen is er ook bij veel andere theaters, je moet alleen weten waar je moet beginnen. Kennisdeling tussen theaters is een speerpunt voor HNTonbeperkt. Het Nationale Theater heeft nu zelfs twee online-inspiratiepagina’s om de opgedane kennis aan andere theaters en gezelschappen door te geven. Een pagina over bezoek van doven en slechthorenden en een ander over blinden en slechtzienden.

Meet & feel, en prikkelarme ontvangst

HNTonbeperkt maakt een groeiend aantal voorstellingen toegankelijk voor doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden en voor bezoekers die prikkelgevoelig zijn. Met een gebarentolk, boventiteling, text on stage of met een schrijftolk wordt een theaterbezoek mogelijk voor bezoekers die doof of slechthorend zijn. Voor blinden en slechtzienden zijn er ‘meet & feel’ voorafgaand aan de voorstelling. Dat zijn inleidingen waarbij blinde en slechtziende bezoekers alvast kunnen wennen aan de stemmen van de acteurs en kunnen voelen aan decorstukken, kostuums en rekwisieten. Een blindentolk vertelt tijdens de voorstelling wat er op toneel gebeurt dat visueel van belang is. De blinde bezoekers horen de tolk via een koptelefoon. Voor mensen met een hoge prikkelgevoeligheid wordt voor een prikkelarme ontvangst gezorgd. Er is in de Koninklijke Schouwburg een rustruimte waar mensen voor, tijdens en na de voorstelling zich kunnen terugtrekken. Die rustruimte is dit seizoen permanent beschikbaar.

Toekomstmuziek

Niet alleen worden zo steeds meer voorstellingen voor steeds meer mensen toegankelijk, maar ook worden er elementen toegevoegd. Gebarentolken moeten goed zichtbaar zijn, en de mooiste plek is natuurlijk op het toneel. En het komt voor dat ze daar dan ook een rol spelen in de handeling. Zo wordt tijdens het jaarlijkse bezoek van Sinterklaas, de Sint vergezeld door gebarenpieten. Zo kunnen ook dove kinderen van het feest genieten. De volgende stap kan zijn dat meer mensen met een beperking zelf een rol gaan spelen in de voorstellingen. Toekomstmuziek? Tenslotte nog een vraag: “Heeft het toegankelijk maken van toneel niet ergens een grens?” Voor Eva en Martijn is het helder. Je moet ervan uitgaan dat alles toegankelijk gemaakt kan worden. Er is nog zoveel meer mogelijk, en we gaan het allemaal ontdekken.

(Veel) meer over alles wat er is ontwikkeld is te vinden op www.hnt.nl/onbeperkt

 Edward de Bruin

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer