Skip Content
logo van Voorall
  • De startpagina
  • Over Voorall
  • Contact en route

Tips voor een meer toegankelijke website

  • E-mailadres

0 tipsHet is van groot belang dat een website toegankelijk is voor iederéén: voor slechtzienden, blinden, mensen met een cognitieve beperking, ouderen, laaggeletterden etc. Het is zelfs verplicht voor overheden om hun digitale communicatie toegankelijk aan te bieden. Daarnaast helpt een toegankelijke website ook voor promotie, aangezien de website beter zal scoren in de zoekmachines en er meer websitebezoekers zijn.

1.  Zorg ervoor dat er tijdens het ontwikkelingsproces van de website of app gelijk gekeken wordt naar toegankelijkheid. Neem de toegankelijkheidscriteria standaard mee hierin waardoor je achteraf geen onverwachte aanpassingen moet doen die kunnen zorgen voor meer kosten.

2.  De toegankelijkheidscriteria bestaan uit de WCAG 2.1 level AA-richtlijnen. Zorg ervoor dat je websitebouwer op de hoogte is van deze richtlijnen. Je kan ze vinden via deze link: https://www.w3.org/TR/WCAG21/. Door een website te bouwen volgens deze richtlijnen is de site toegankelijk voor een brede groep mensen met een beperking.

3.  Er zijn diverse digitale handboeken uitgebracht over bijvoorbeeld het toegankelijk maken van webcontent en de richtlijnen digitale toegankelijkheid.

4.  Zorg ervoor dat er een gebruikerstest wordt uitgevoerd met ervaringsdeskundigen om het gebruikersgedrag goed te kunnen ervaren en te analyseren. Een gebruikerstest kan aangevraagd worden via stichting Voorall.

5.  Maak gebruik van de tool AXE. Deze online gratis tool is een browser extensie waarmee je gelijk kan checken in hoeverre je website voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen. De tool vind je hier: https://www.deque.com/axe/

6.  Laat het leesniveau checken via de tool van stichting Accessibility. Om ervoor te zorgen dat ook laaggeletterden de content op een website goed tot zich kunnen nemen, is het van belang om leesniveau B1 te hanteren. De tool vind je via: https://www.accessibility.nl/tools/leesniveau

7.  Mensen die blind zijn, maken vaak gebruik van schermleessoftware waarbij koppen en informatie van een website voorgelezen worden. Daardoor navigeren mensen met een visuele beperking anders door een website. Goede tekstalternatieven voor afbeeldingen en logische navigatiemogelijkheden zijn hier van belang. Voor mensen die slechtziend zijn, is het kleurgebruik, contrast en vergroting belangrijk.

8. Zorg ervoor dat de contactgegevens (mail en telefoonnummer) makkelijk te vinden zijn op de website door de gegevens zowel te plaatsen in de footer als op een aparte webpagina. Maak zo min mogelijk gebruik van een contactformulier.

9.  Mensen met een visuele beperking maken vaak gebruik van de zoekfunctie op een website. Zorg er dan ook voor dat de zoekfunctie goed werkt en zoveel mogelijk zoekresultaten kan laten zien.

10. Maak de navigatie van de website zo simpel mogelijk. Zorg er niet voor dat er tientallen onnodige webpagina’s worden aangemaakt die alleen door verschillende submenu’s en vele clicks gevonden kunnen worden. Dit is voor niemand een fijne gebruikerservaring en dus ook niet voor mensen met een beperking.

11. Veel PDF-bestanden zijn vaak niet toegankelijk. Ze kunnen niet voorgelezen worden door de voorleessoftware. Zorg er dan voor dat er een alternatief beschikbaar is, zoals een Word-bestand of een aparte webpagina met de desbetreffende informatie.

12. Zorg bij video’s ervoor dat de informatie op verschillende manieren gepresenteerd wordt: via ondertiteling, een toelichting in tekst of audiodescriptie.

13. Andere tips waar je rekening mee moet houden zijn: het toevoegen van alternatieve teksten bij afbeeldingen en links; het aanpassen van de lettergrootte; het aanpassen van de letterkleur in zwart of wit. 

Bij de gemeente Den Haag is subsidie beschikbaar voor organisaties die onder bepaalde voorwaarden hun site toegankelijk willen maken. Samen met stichting Voorall kunnen de mogelijkheden worden onderzocht om hier gebruik van te maken. De subsidie vind je hier: https://www.denhaag.nl/nl/subsidies/subsidies-zorg-en-welzijn/subsidie-toegankelijke-stad-voor-iedereen-aanvragen-.htm

Freek Schuerman

Tweet

Wij hechten aan uw privacy, lees hier onze verklaring

Sitemap | Colofon | De site van Voorall, 2019