Inclusie is een term die de laatste tijd vaak voorbijkomt, maar heeft u ooit gehoord van Gelijkwaardige Inclusie? Misschien kunt u zich er wel wat bij voorstellen, maar heeft u geen idee wat er met beide begrippen bedoeld wordt. Wij spraken Sita Mohabir, eigenaar van EquiTable Inclusion, letterlijk vertaald: (u raadt het al) Gelijkwaardige Inclusie. EquiTable Inclusion is een centrum in Den Haag waar Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie aan de basis staan van alle diensten. Binnen dit bedrijf is Sita naast HR-adviseur, Organisatieadviseur, Trainer en Jobcoach. Vaak wordt ze ook uitgenodigd als spreker om toelichting te geven over onderwerpen die raakvlakken hebben met Gelijkwaardige Inclusie zoals Inclusieve Taal en Toegankelijkheid. Sita heeft verder interessante inzichten met ons gedeeld, waaronder over validisme. Ook dit begrip leggen wij in dit artikel nader uit.
Wat is EquiTable Inclusion?
Wij waren benieuwd naar hoe EquiTable Inclusion door Sita is opgericht en waarom. ‘Vaak streven we naar gelijkheid, maar dat betekent niet automatisch dat dat voor iedereen gelijkwaardig is. De ene persoon heeft wellicht iets anders nodig, wat vraagt om maatwerk. Gelijkwaardigheid betekent dat je alle barrières weghaalt, zodat iedereen gelijkwaardig kan participeren en tegelijkertijd in gesprek gaat over wat de ander nodig heeft of fijn vindt. Inclusie betekent insluiting in de samenleving op basis van gelijkwaardige rechten. Want inclusie is een mensenrecht, geen gunst. Tegelijkertijd staat de Table, in EquiTable voor een tafel, een ronde tafel, waar we met elkaar in gesprek gaan en iedereen gelijkwaardige inspraak en rechten heeft. Ik vind deze naam heel belangrijk. In Nederland zijn we nog bezig met Diversiteit en Inclusie, terwijl de focus op wereldwijde congressen meer ligt op equity, gelijkwaardigheid. Dat zie je in Nederland nog te weinig.’
De start
Het was altijd Sita’s droom om een eigen bedrijf op te richten. Van haar ouders kreeg zij mee dat je iedereen met respect en gelijkwaardigheid moet behandelen, je achtergrond doet er verder niet toe. Dit is dan ook de basis van haar onderneming. Ze studeerde Culturele Maatschappelijke Vorming om Sociaal ondernemer te worden. Hiernaast deed ze de opleiding tot Jobcoach als basis voor haar coachtrajecten alsmede de Master Culture, Organization and Management om gedegen organisatieadviezen uit te kunnen brengen op het gebied van Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie.
Tien jaar geleden kreeg zij kanker. Sita vertelt verder: ‘Pas als je “aan de andere kant” staat, merk je hoe validistisch deze wereld eigenlijk is. Dit zie je aan hoe de wereld is ingericht op “de norm”, op mensen die mentaal en fysiek valide zijn. En niet op mensen met een handicap (mensen met een mentaal, fysieke, verstandelijke, sensorische of psychische gesteldheid of chronische ziekte). Dat is niet vreemd, omdat het VN-verdrag Handicap pas 5 jaar is bekrachtigd door Nederland. Mensen denken vaak dat dit een kleine groep is, maar 1 op de 6 kan zich hierin bevinden. En mensen die zich gelukkig genoeg prijzen om lang te kunnen leven, krijgen hier ook vaak mee te maken. Handicap is namelijk deel van de natuurlijke diversiteit van de mens’.
Verder maakt Sita een verschil tussen mensen met een handicap en een beperking: ‘Dit doe ik omdat mensen met een handicap niet beperkt worden door zichzelf, maar door de maatschappij. Als deze maatschappij Gelijkwaardig Inclusief zou zijn ingericht, waarbij spraaksoftware bijvoorbeeld de norm zou zijn en alle barrières verdwenen zouden zijn, zodat iedereen zich kon bewegen in een toegankelijke omgeving, zouden mensen met een handicap zich niet beperkt hoeven voelen. Validisme wordt dus gebruikt om discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een handicap op grond van hun mentaal, fysieke, verstandelijke, sensorische of psychische gesteldheid of chronische ziekte aan te duiden. Met haar bedrijf werkt ze naar een Gelijkwaardig Inclusievere maatschappij, waar vormen van validisme en andere vormen van onderdrukken of uitsluiting verminderd wordt en de rechten van mensenrechten gewaarborgd wordt.
In de praktijk
Sita zet zich met passie in voor de ontwikkeling van organisaties naar gelijkwaardige inclusie door creatieve en laagdrempelige interventies en trainingen te ontwikkelen, waardoor je anders naar de werkelijkheid gaat kijken. Haar expertise geeft je inzichten in intersecties binnen sociale ongelijkheid. En brengt die missende kennis op het gebied van validisme, racisme, seksisme, toegankelijkheid en inclusieve taal in huis.
In haar trainingen start Sita meestal met het omhoog brengen van de onbewuste vooroordelen. ‘Pas als je bewust bent van je eigen gedachtegoed, kun je verandering in je gedrag aanbrengen. Iedereen kan validistische gedachtes hebben, ook mensen met een handicap. We zijn immers grootgebracht in dezelfde samenleving. Deze gedachtes sla je onbewust op. We leven in een service-economie die gericht is op productiviteit, efficiëntie, flexibiliteit, competitie en dit ook als criteria stelt voor de ideale burger en medewerker. Mensen die hier niet aan voldoen worden vaak uitgesloten.
Er zijn ook andere normen die ons worden aangeleerd en we onbewust opslaan. Zo kan iemand met een handicap ook racistische of seksistische gedachtes hebben. Dit betekent niet dat iemand racistisch, seksistisch of validistisch is. Pas als deze gedachtes bewust of onbewust van invloed zijn op jouw handelingen en taal, is dit een probleem. Maar zo lang een persoon, team of organisatie een open en lerende houding heeft om met het thema aan de slag te gaan, kunnen we samen werken aan een Gelijkwaardiger Inclusiever morgen.
Contact
Ga naar www.equitableinclusion.com voor meer informatie en ga in gesprek met Sita Mohabir als je adviezen nodig hebt met betrekking tot jouw loopbaancarrière.
Foto: Tineke van Werven
Vaishnavi Ramlochan Tewarie