Heb je een beperking, dan zal je misschien op enig moment behoefte krijgen aan ondersteuning. Maar dat toegeven en die steun aanvragen is niet zo gemakkelijk als dat het klinkt. Want wat kun je zelf nog bijvoorbeeld, en waar heb je echt steun bij nodig? Wie of welke instantie kun je ervoor benaderen? Heb je hulp nodig? Ga naar: https://wijzijnervoorjoudh.nl/

Met iemand praten die het zelf ook heeft meegemaakt

Er zijn vier Haagse vrijwilligersorganisaties die gratis onafhankelijke cliëntondersteuning aanbieden. Je praat met de vrijwilligers van de organisatie, zodat zij kunnen kijken hoe ze je het beste ondersteunen. Omdat zij in hetzelfde schuitje hebben gezeten, herkennen ze je situatie. Zij bieden een luisterend oor, en ondersteuning waar je echt iets aan hebt.

De keukentafelbrochure

Als je hulp nodig hebt om een zelfstandig leven te leiden, omdat je een beperking hebt bijvoorbeeld of wat ouder wordt, kun je ook terecht bij de gemeente. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Keukentafelgesprek

Om hulp uit de Wmo te krijgen, praat je eerst met een medewerker van de gemeente. Dat gebeurt in het ‘keukentafelgesprek’. Je vertelt dan over jouw situatie en welke hulp je nodig hebt. Met wat voor hulp ben je in staat om een zelfstandig leven te leiden? Tegenwoordig gebeurt dit vaak telefonisch.

Zo’n gesprek is niet eenvoudig, maar het is wel heel belangrijk. Naar aanleiding van dit gesprek besluit de gemeente óf je ondersteuning krijgt, welke ondersteuning je krijgt, en in welke vorm. De keukentafelbrochure is een hulpmiddel om je goed voor te bereiden op het keukentafelgesprek. Een hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw behoefte aan ondersteuning.

Zelfredzaamheidsmatrix

Veel gemeenten gebruiken een ‘zelfredzaamheidsmatrix’. Dit is een methode om een duidelijk beeld te krijgen van jouw situatie. De brochure is verdeeld in de thema’s die in deze zelfredzaamheidsmatrix zijn opgenomen en in een keukentafelgesprek aan de orde (kunnen) komen. Bij elk thema staan vragen over wat je zelf kunt, en waar je hulp bij nodig hebt. Door van tevoren over deze vragen na te denken en ze te beantwoorden, ga je goed voorbereid zo’n gesprek in. Let wel: Het gaat om wat jij nodig hebt en wat jij zélf belangrijk vindt!

De keukentafelbrochure is voor iedereen die voor hulp een beroep moet doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning van de gemeente. Daarom zijn er ook vragen bij die niet – direct - op jou van toepassing zijn. Deze vragen kun je natuurlijk overslaan.

 

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer