Instructies voor het indoen van gehoorapparaten bij mensen die dat zelf niet meer kunnen
In de Nieuwsbrief van februari stond het ervaringsverhaal van Tineke van Werven en haar dementerende moeder Nel. In het ervaringsverhaal vertelde zij dat het juist gebruiken van gehoorapparaten ook voor zorgverleners geen dagelijkse kost is. Geregeld zat een oorstukje schots en scheef, in het verkeerde oor, zaten er geen batterijen in de batterijhuisjes of waren de batterijen leeg.
Daarom heeft Tineke een aantal instructies opgesteld voor het indoen van gehoorapparaten bij mensen die dat zelf niet meer kunnen. De instructies vind je hieronder. Heb je zelf ook weleens een praktische oplossing bedacht voor een probleem dat te maken heeft met het hebben van een beperking? Deel het dan met Voorall via
Instructies voor het indoen van gehoorapparaten bij mensen die dat zelf niet meer kunnen
Gehoorapparaten vastmaken aan een ketting
Om ervoor te zorgen dat de gehoorapparaten niet kwijtraken zijn ze met touw (tandzijde) vastgemaakt aan een ketting. Aan de linkerkant is het rechter gehoorapparaat zichtbaar. Te zien aan het rode tekentje, onderaan het gehoorapparaat. Als geheugensteuntje kun je denken aan rood voor rechts. Aan de rechterkant is het linker gehoorapparaat zichtbaar. Het heeft een blauw tekentje aan de onderkant van het gehoorapparaat.
Op de onderstaande foto zijn de gehoorapparaten zichtbaar zoals ze achter het oor van de slechthorende persoon te zien zijn als deze de gehoorapparaten in heeft. Met het kleine rechthoekige dwarsstreepje kun je de batterijhuisjes sluiten.
Indoen van de gehoorapparaten
Op onderstaande foto wordt getoond hoe het gehoorapparaat in het linkeroor geplaatst is. Het linker oorstukje is herkenbaar aan het blauwe tekentje onder aan het gehoorapparaat. Het rechter oorstukje is herkenbaar aan het rode tekentje onder aan het gehoorapparaat.
Batterijhuisje openen
Om langer met de batterijen te kunnen doen, zet je de batterij huisjes ‘s nachts open. Dan zet je de batterijen als het ware uit. Check of de batterijen het nog doen door de oorstukjes voor je eigen gehoorgang te houden. Als je een fluit geluid hoort, weet je dat de batterijen het nog doen. Ook kun je de batterijen testen door de gehoorapparaten om beurten in je hand te houden en je hand te openen en te sluiten. Als je een fluit geluid hoort, weet je dat de batterijen het nog doen.
Een alternatief kunnen batterijtesters zijn. Zie bijvoorbeeld: https://www.hoorbatterijonline.nl/rayovac-batterijtester-hoorbatterijen.html?source=googlebase&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5PK_BhBBEiwAL7GTPSsHbzKQK6D-Nv593rdQxYjTZuJiPTnb4W73VNVuvpnkGd-1lvQ3vhoCvp8QAvD_BwE