Maaltijden voor gezinnen met een familielid met een beperking tijdens de Iftar
Melahat Kucuk, cliëntondersteuner bij Voorall nodigt haar collega cliëntondersteuners uit voor een Iftar maaltijd, speciaal georganiseerd voor families met een familielid met een beperking. Iftar maaltijden vinden plaats tijdens de vastenperiode Ramadan. Het is de avondmaaltijd om het vasten te breken.
Melahat is moeder van Onur, haar zoon is inmiddels volwassen. Onur is door een ongeluk in zijn kindertijd rolstoelafhankelijk geworden.Samen met Sanne Rodrigo, collega cliëntondersteuner van Melahat en haar moeder Marjan Heldoorn, bezoek ik één van de Iftar maaltijden.
Wij worden zeer hartelijk en gastvrij ontvangen. De aanwezige gastvrouwen heten ons een stralend welkom en begeleiden ons naar één van de Haagse tafels. Er zijn nl. verschillende families uit Den Haag aanwezig. We wachten tot zonsondergang het signaal dat de maaltijd begint. Wij genieten van heerlijke gerechten, die met zorg zijn klaargemaakt.
Een vriendelijke jongeman met het syndroom van Down vertelt ons dat wij vanavond zijn gasten zijn. Als een stoere bijdrage aan het feest gebaart hij joviaal dat hij voor ons betaald. Een hartverwarmend gebaar. Tijdens de Iftar wordt er gemusiceerd en gedanst. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Samenzijn in een ervaring van eenheid, maakt deze Iftar extra feestelijk.
De Iftar maaltijden voor families met een familielid met een beperking worden georganiseerd door de Stichting Beyazay. Dit is een landelijke organisatie. Beyazay (Volle Maan in het Nederlands) zet zich in voor mensen met een beperking en spant zich in om contact te leggen tussen mensen met en zonder beperking. Melahat stelt mij voor aan de voorzitter mevrouw Aynur Gül Çakır. Zij vertelt dat Beyazay samenwerkt met plaatselijke ondernemers. Een voorbeeld van deze samenwerking is met restaurant Losh in het Zuiderpark. Jaarlijks organiseert Beyazay alleen al samen met restaurant Losh honderden maaltijden voor families met een gehandicapt familielid. Beyazay is afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven.
Meer weten? Zie onderstaande link:
Artikel geschreven door Tineke van Werven