KatjaEffting noahh OCC 1 6217 lowres 1

 

Sinds kort staat er naast het stadhuis aan het Spui een splinternieuwe cultuurtempel Amare waar podia zijn voor muziek, toneel en dans. In het prachtige gebouw worden dagelijks concerten en uitvoeringen gegeven. Op de bovenste etages van het enorme pand is het Koninklijk Conservatorium gehuisvest. Amare is daarnaast ook een soort stedelijke huiskamer. Je kunt er namelijk naar binnen zonder entreekaartje. Er is veel publieke ruimte waar regelmatig gratis optredens te bewonderen zijn  (Open Amare) en die dient als centrale   ontmoetingsplek. De podia en ontmoetingsplekken samen maken van Amare een prachtige huiskamer voor alle Hagenaars. Maar om het echt een plek voor alle Hagenaars te laten zijn, moet het uiteraard een volledig toegankelijk gebouw zijn.

Volledige toegankelijkheid

Volledige toegankelijkheid betekent volgens Voorall dat er sprake is van goede fysieke toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid en digitale toegankelijkheid. Je moet je dus zelfstandig in het gebouw kunnen bewegen, er is service (bijvoorbeeld begeleiding) voor mensen die erom vragen of dat nodig hebben en de website is ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Om daar een goed beeld van te krijgen raadplegen we de website van Amare waar veel informatie over de toegankelijkheid van het gebouw staat (link). Verder raadplegen we de website die het gebouw heeft getest (link). En om het beeld compleet te maken spreken we met Julian van Lith die zich bezig houdt met klantcontacten en balietaken, Marianne Havermans die onder andere gaat over de toegankelijkheid van het gebouw en met de zakelijk directeur Leontien Wiering.

Leontien geeft aan dat de focus afgelopen maanden heeft gelegen op de inrichting van het gebouw en het inregelen van allerlei processen. ‘Nu we onze draai hier hebben gevonden richten we de blik vooruit, onder meer op het verder verbeteren van de toegankelijkheid van het gebouw. We denken bijvoorbeeld na over betere bewegwijzering in het gebouw’.

Marianne: ‘We zijn er trots op dat het gebouw ITS-gecertificeerd is (Integrale Toegankelijkheid Standaard). Dat was een eis van de Haagse gemeenteraad en betekent dat alle aspecten van toegankelijkheid aan hoge eisen moeten voldoen. Dat heeft bijvoorbeeld betrekking op het automatisch openen van deuren, de toegankelijkheid van de liften en de beschikbaarheid van toegankelijke toiletten. Uiteraard is de toegankelijkheid tijdens de bouw ook getoetst’.

Julian: ‘Mensen die een ticket bestellen voor een rolstoelplek kunnen dat overdag telefonisch (070 8800 333) of per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) doen. Wij geven dan direct uitleg over hoe de plek is te bereiken. Ook zorgen we ervoor dat op het moment dat die persoon bij de entree van Amare aankomt, hij of zij wordt begeleid naar zijn of haar plek’.

‘In totaal zijn er in de Concertzaal aan beide zijden van de rijen 2, 4, 15 en 22 rolstoelplekken. Dat is bij een optreden als de stoelen in de zaal staan. Als die er niet zijn, dan zijn er op het 1e balkon diverse (minimaal 25) ongeplaceerde plekken (ingang 3 bij foyer 3). In het Danstheater zijn er vier rolstoelplekken op rij 23. En we zijn aan het nadenken of we op rij 13 nog plekken gaan creëren. Dit doen we zodat ook mensen met een rolstoelplek kunnen kiezen uit verschillende rangen als ze naar een uitvoering komen kijken. In de Conservatoriumzaal zijn vooraan links en rechts van de tribune enkele rolstoelplekken We zijn erg tevreden over het gebruik van de rolstoelplekken. Vrijwel elke voorstelling worden er wel een aantal gebruikt. Wij hebben geen aanwijzingen dat het aantal rolstoelplekken in de diverse zalen onvoldoende is. Wij blokkeren ook standaard vier plaatsen in de zaal voor mensen met een visuele beperking die nog wel over een percentage zicht beschikken. Deze plaatsen zijn altijd op de voorste rij, zodat ze de voorstelling zo goed als mogelijk kunnen aanschouwen.

Voor alle Hagenaars

Leontien: ‘We zijn erg blij met de aandacht die Voorall aan de toegankelijkheid van Amare besteedt. Amare is voor alle Hagenaars en dus ook voor Hagenaars met een beperking. We willen de drempel letterlijk en figuurlijk zo laag mogelijk laten zijn. We nodigen alle Hagenaars met een beperking graag uit de prachtige concerten en uitvoeringen bij te wonen. Om dat mogelijk te maken houden we de stoelen naast rolstoelplekken (togetherplek, partnerplek of begeleidersplek) zo lang mogelijk vrij. Pas op het laatste moment (ongeveer een week voor het concert of de uitvoering) gaan deze stoelen in de vrije verkoop. We roepen mensen die van een rolstoel gebruik willen maken van een rolstoelplaats wel op niet lang te wachten met het bestellen van tickets’.

Marianne: ‘Helaas is het nu nog niet mogelijk iemand die van een rolstoel afhankelijk is voor de deur van Amare af te zetten. De verwachting is dat er vanaf de zomer aan de achterzijde wel een afzetplek komt. Dan kunnen mensen die rolstoelgebonden zijn vlak bij de ingang aan de stationszijde worden afgezet. Die plek is ook geschikt voor taxibussen en de regiotaxi. Op dit moment kunnen mensen met een beperking gebruik maken van de drie gehandicaptenparkeerplekken in de parkeergarage Spui onder Amare en de vier plekken achter de Nieuwe Kerk’.

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer