Overhanding Voorall testverslag 1

 

Kunnen medewerkers met een beperking op het stadhuis zelfstandig en gelijkwaardig hun werk doen? Om deze vraag te beantwoorden voerde Voorall samen met werknemers met een beperking een test uit om de toegankelijkheid van het stadhuis voor medewerkers in kaart te brengen.

Op 16 februari ontving Anne Mulder, coördinerend wethouder toegankelijkheid, het verslag van deze schouw. De schouw startte met een uitleg over de test bij een bijeenkomst van het medewerkersnetwerk Onbeperkt Inclusief. Dit netwerk zet zich in voor het verbeteren van inclusie onder medewerkers van de gemeente. Geïnteresseerde medewerkers konden zich vervolgens opgeven voor de test. Omdat zij allen werkzaam zijn in het gebouw, betekent het dat zij in principe het gebouw kunnen bereiken, er naar binnen kunnen gaan en er hun werk kunnen doen. Het uitgangspunt, onder andere onderschreven door het VN-verdrag handicap en de wet gelijke behandeling, is echter dat iedereen zelfstandig en gelijkwaardig mee kan doen. Dat is op dit moment nog niet het geval en om dit te bereiken, bleek dat aanpassingen nodig zijn.

Zo is het gebouw lastig te bereiken voor mensen met een visuele beperking, omdat routegeleiding ontbreekt vanaf de ov-haltes naar de gevel en naar de hoofdingang van het stadhuis. Voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of die weinig kracht hebben in hun armen zijn knoppen om de verschillende deuren elektrisch te openen een duidelijke verbetering. Voor dove medewerkers is het belangrijk om bij calamiteiten afspraken te maken met BHV-ers over de wijze waarop zij geïnformeerd worden wanneer het alarm afgaat.

Niet alle gehandicaptentoiletten voldoen aan alle hiervoor gestelde eisen. Op de meeste verdiepingen is minimaal één gehandicaptentoilet aanwezig. Wanneer het gehandicaptentoilet zich aan de andere zijde van het stadhuis bevindt, moet een route afgelegd worden van circa 100-150m over de loopbrug en via verschillende deuren die niet elektrisch te bedienen zijn. Ideaal zou zijn wanneer aan beide zijden van het stadhuis op elke verdieping een rolstoeltoilet aanwezig is. Op deze manier ontstaat een meer gelijkwaardige situatie voor werknemers in een rolstoel. In de pantry zorgen touchscreens, te hoge koffie-apparaten en wasbakken ervoor dat niet iedereen hier zelfstandig gebruik van kan maken.

Ook is het zinvol om één of twee deskundige medewerkers aan te wijzen die fungeren als aanspreekpunten voor individuele werkaanpassingen, zodat niet elke leidinggevende zich hoeft te verdiepen in deze gespecialiseerde onderwerpen en er een basis van deskundigheid ontstaat op dit gebied.

Voorall hoopt dat de adviezen in overleg met de werknemers worden uitgevoerd, zodat het voor alle medewerkers op het stadhuis mogelijk wordt om zelfstandig en gelijkwaardig hun werk te doen.

Klik hier voor het hele advies.

Margreet Roemeling

Contact

Van Diemenstraat 196
2518 VH Den Haag
070 365 52 88
info@voorall.nl

 

Blijf op de hoogte!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer